Που να κάνεις συνάλλαγμα

που να κανεις συνάλλαμα

Ένα μεγάλο ερώτημα χιλιάδων ατόμων που ταξιδεύουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Ως νομισματική μονάδα ορίζουμε το μέγεθος εκείνο βάσει του οποίου υπολογίζονται οικονομικές αξίες. Κάθε χώρα (κυρίως αυτών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση), έχουν δικό τους νόμισμα. Ανάμεσά τους: η Ουγγαρία (Φιορίνι), η Αίγυπτος (Λίρα Αιγύπτου), η Αλβανία (Λεκ) κλπ. Όταν ένας πολίτης της Ε.Ε ταξιδεύει εκτός χώρας, και μεταβαίνει σε μια χώρα με δικό της νόμισμα, καλείται να ολοκληρώνει τις πληρωμές του, με το νόμισμα της χώρας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να “αγοράσει” το νόμισμα της χώρας που πρόκειται να ταξιδέψει. Το κύριο ζητούμενο (που μεταφράζεται: Που με συμφέρει να κάνω ανταλλαγή συναλλάγματος), είναι που θα μετατρέψει το νόμισμα της χώρας του. Οι επιλογές είναι οι εξής για το που είναι καλύτερα να κάνεις συνάλλαγμα:

Πριν την αναχώρηση – συνάλλαγμα

Στα κέντρα κυρίως των πόλεων όλων των χωρών, αλλά και στα αεροδρόμια, θα συναντήσουμε τα λεγόμενα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Ο σκοπός τους είναι η αγοραπωλησία του τοπικού νομίσματος. Συνήθως στην πρόσοψη των καταστημάτων αναγράφεται και η τιμή και πώλησης των νομισμάτων (exchange rate). Να σημειώσουμε πως αν για παράδειγμα βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη και θέλετε να κάνετε συνάλλαγμα, για την Αγκόλα (νόμισμα: Κουάνζα) ίσως χρειαστεί να το παραγγείλετε. Εδώ η προμήθεια συναλλάγματος μπορεί να είναι εως και 3-4%. 

Αν έχετε προγραμματίσει να αλλάξετε το νόμισμα, αμέσως μόλις φτάσετε στην χώρα, να υπολογίσετε την ώρα άφιξης σα

Κατά την άφιξη στην χώρα προορισμού

Φτάνοντας σε διεθνές αεροδρόμιο ή σιδηροδρομικό σταθμό, θα βρείτε πολλά ανταλλακτήρια. Εκεί όμως θα πρέπει να προσέξετε…μην την πατήσετε. Πολλά ανταλλακτήρια, κρατούν ακόμη και το 6% των χρημάτων σας, ως προμήθεια. Αντίθετα αν κατευθυνθούμε σε κάποιο ανταλλακτήριο στην πολη, είναι πολύ πιθανό να πετύχουμε καλή τιμή ανταλλαγής.

Tip: Αν έχετε προγραμματίσει να αλλάξετε το νόμισμα, αμέσως μόλις φτάσετε στην χώρα, να υπολογίσετε την ώρα άφιξης σας. Είναι πιθανό τα καταστήματα να είναι εκείνη την ώρα κλειστά. Μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα και από την χώρα σας. Αυτό ίσως έχει μεγαλύτερη προμήθεια αλλά θα σας επιτρέπει να φτάσετε στο ξενοδοχείο.

Ανάληψη από Αυτόματο Μηχάνημα(ΑΤΜ)

Ένα ATM, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ως λύση! Εκεί, τοποθετείς την κάρτα της χώρας σου, και κάνεις ανάληψη σε νόμισμα της χώρας. Θεωρείται από τις λύσεις, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις συνάλλαγμα αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή. Γιατί; 1. Αν κάνεις ανάληψη ακόμη και 160zloty (40€), μπορεί να κρατήσει την ίδια προμήθεια – ίσως και 3€. Την ίδια προμήθεια, που θα κρατούσε αν έκανες ανάληψη 160.000 zloty (400€). Ακόμη, στο Νο 2. για ορισμένες τράπεζες είναι απαραίτητη η ενημέρωση τους τηλεφωνικά. Για παράδειγμα ας πούμε απο τις 4/1 εως τις 15/1 θα βρίσκεσαι στην Πολωνία καθώς να δεν έχουν ενημερωθεί, μπορεί να θεωρήσουν πως πρόκειται για κλοπή της κάρτας. Φυσικά να σημειώσουμε, πως μπορείτε να πληρώνετε και με την χρεωστική ή πιστωτική σας, κάρτα, με την τιμή συναλλάγματος της ημέρας.

Αν πάλι επιστρέψεις απο τις διακοπές σου, αλλά έχεις ακόμη σρην διάθεση σου, το νόμισμα της χώρας που βρισκόσουν, μπορείς να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία βρίσκοντας ένα ανταλλακτήριο που δίνει καλή τιμή αγοράς. Συμπερασματικά να αναφέρουμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια στοιχείωσης ασφάλεια όταν φτάνεις σε μια ξένη χώρα, και να έχεις στην διάθεση σου, τουλάχιστον τα χρήματα, για το πρώτο σου γεύμα, και τις πρώτες μετακινήσεις. 

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *