Αρχαιολογικό μουσείο Κολώνας, στην Αίγινα

Αρχαιολογικό μουσείο Κολώνας, στην Αίγινα

Το αρχαιολογικό μουσείο της Κολώνας, στην Αίγινα, βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του νησιού. Στην περιοχή είχε κατασκευαστεί ο ναός του Απόλλωνα, αλλά πλέον σώζονται μόνο μερικά ευρήματα του. Κατά τις ανασκαφές είχαν βρεθεί αρκετά ευρήματα των προϊστορικών ετών. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, ιδρύθηκε περί το 1828 απο τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στον χώρο περιλαμβάνεται ο εξωτερικός αρχαιολογικός χώρος και το αρχαιολογικό μουσείο της Κολώνας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, στην Αίγινα

Στον εξωτερικό προαύλιο χώρο, βρίσκονται εκθέματα από τον ναό του Απόλλωνα που είναι συγκεντρωμένα στο λόγο, βόρεια του λιμανιού. Ο ναός υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και μαζί με τα λίγα απομεινάρια του, σώθηκαν λίγα ακόμη στοιχεία. Χαρακτηριστικά ο βωμός, και μερικά κτίσματα, είναι αυτά που έμειναν σχεδόν αναλλοίωτα απο τον ναό του Απόλλωνα.  Παράλληλα φιλοξενείται κολώνα που προέρχεται από την ακρόπολη του νησιού, και είναι η μόνη απο τις 11 που ήταν αρχικά. Τέλος, μικρά οικοδομήματα ορθογωνίου σχήματος πιθανολογείται ότι ήταν το τότε θεωρείο.

Αρχαιολογικό μουσείο της Κολώνας, στην Αίγινα

Το αρχαιολογικό μουσείο, λειτουργεί παραπλεύρως του αρχαιολογικού χώρου. Μέχρι σήμερα σώζονται και διατηρεί, σπάνια αρχαία κοσμήματα, κεραμικά και γλυπτά αγγεία. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, είναι το άγαλμα της Σφίγγας, που χρονολογείται από το 460 π.Χ. Εγκαινιάστηκε από τον τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, τον Μάρτιο του 1829, και η τότε θέση του, ήταν στην περιοχή Ορφανοτροφείου. Πρόκειται για μοντέρνο κτίριο με τρεις κύριες αίθουσες. Τα ευρήματα της συλλογής, ξεκινούν από την προϊστορική εποχή και φτάνουν εως την ρωμαϊκή περίοδο. Δεκάδες αγγεία, με κόκκινο χρώμα, και πήλινα ειδώλια, εώς και χάλκινα σκεύη, εκφράζουν την ιστορία του νησιού, της Αίγινας. Τα γλυπτά αετώματα του Απόλλωνα, και οι σφίγγες, δηλώνουν την εξέλιξη της γλυπτικής του νησιού. 

Πως και πότε να πας;

Αφού φτάσεις από τον Πειραιά, στο λιμάνι της Αίγινας, για να πας στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κολώνας, δεν θα ταλαιπωρηθείς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πας με τα πόδια, καθώς απέχει μόλις 700μ. απο το λιμάνι. Το Αρχαιολογικό μουσείο της Κολώνας λειτουργεί τον χειμώνα από τις 10:00-17:00. Το καλοκαίρι από τις 10:00 έως τις 17:30. Να θυμάσαι πως την Δευτέρα είναι κλειστό. Το κόστος εισόδου, είναι 4€ και 2€ το μειωμένο εισιτήριο. 

Διάβασε ακόμη!

Show 1 Comment

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *