Κορονοϊός και ταξίδι: Πως θα κάνεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές

koronoios kai taxidi

Είναι γεγονός ότι παρόλο που η πορεία των εμβολίων συνεχίζεται, η αύξηση του νοσούντων από κορονοϊό προκαλεί ανησυχία. Μέσα στον Ιούλιο τα κρούσματα έφτασαν μέχρι και 3000, φέρνοντας νέα μέτρα στο τραπέζι. Πριν την έναρξη της θερινής περιόδου είχαμε ενημερωθεί για τους τρόπους που θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει. 

Ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο: Οι αλλαγές που ήρθαν…από το κορονοϊό.

Για να επιβιβαστείς πλέον στο πλοίο θα πρέπει να έχεις μαζί σου, ένα από τα παρακάτω έγγραφα. Πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι σου. Διαφορετικά, θα πρέπει να έχεις αρνητικό PCR τεστ, των τελευταίων 3 ημερών (72 ωρών) πριν την αναχώρηση σου ή rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Αν όμως έχεις νοσήσει τότε το πιστοποιητικό νόσησης που θα έχει εκδοθεί 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο (και με ισχύ έως 180 ημέρες) θα σου δώσει την δυνατότητα επιβίβασης. Τα self test πλέον ισχύουν μόνο για άτομα κάτω των 18 ετών. 

Οι εξαιρέσεις 

Απο τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα επιβάτες που μετακινούνται καθημερινά για λόγους εργασίας, μπορούν να ταξιδέψουν και με self test. Ακόμη άτομα που ταξιδεύουν σε συνδέσεις μεταξύ νησιων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας μπορούν ομοίως να χρησιμοποιήσουν self test. Τέλος, το ίδιο ισχύει και για άτομα 12 έως 17 ετών. Βεβαίως το self test θα πρέπει να έχει δηλωθεί μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας τις τελευταίες 24 ώρες. 

Κορονοϊός και εστίαση 

Αλλαγές ήρθαν και στην εστίαση μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σε κλειστούς χώρους (εκτός κέντρων διασκεδάσεως) όπως εστιατόρια, καφέ κ.α η λειτουργία τους θα γίνεται ως εξής: 

  • 85% μέγιστη πληρότητα
  • υποχρεωτική χρήση μάσκα σε θεατρα και κινηματογραφους
  • ανήλικα άτομα, με δήλωση self test γονέων. 

Κάθε κατάστημα ανάλογα με τους πελάτες που δέχεται θα χαρακτηρίζεται από διακριτικό σήμα στο τζάμι.

  •  Οι αμιγείς χώροι – covid free απευθύνονται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και διαθε΄τουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό ή σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. 
  • Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό: Αφορά τα μαγαζιά με προσωπικό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
  • Μεικτός χώρος: Οι πελάτες πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test). 

Ταξίδι και εμβολιασμένοι

Παρόλο που ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, τα άτομα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης) μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους με λιγότερη ταλαιπωρία. Και ενώ μέχρι σήμερα λόγω των μικτών χώρων μπορούν να συνυπάρξουν οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεν αλλάξει η εικόνα από τον κορονοϊό είναι πιθανό να αλλάξει. 

Διάβασε ακόμη!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *