Μέτρα προστασίας απο τον κορωνοϊό (COVID19): Όσα πρέπει να γνωρίζεις

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες (και μη) προβληματίζονται έντονα με την εξέλιξη του ιού. Η εξάπλωση από τον κορωνοϊό(COVID19) σε ορισμένα σημεία, όπως τα αεροδρόμια και τα λοιπά ΜΜΜ γίνεται πιο εύκολη υπόθεση. Ειδικοί όμως επισημαίνουν πως υπάρχουν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό(COVID19)μ όπου μάλιστα μοιάζουν αρκετά με αυτά της κοινής γρίπης. 

Συμπτώματα ατόμων που έχουν προβληθεί από τον κορωνοϊό (COVID19)

Τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά, με αυτά της κοινής γρίπης. Ο κορωνοϊός προσβάλει το κύριο αναπνευστικό σύστημα, οπότε τα περισσότερε συμπτώματα εμφανίζονται εκεί. Η “εξέλιξη” του ίου, του τελευταίους τρεις μήνες, έχει βοηθήσει ώστε οι γιατροί να καταγράψουν τις πιο κοινές ενδείξεις. Αυτές είναι: 

 • Πυρετός, τις περισσότερες φορές υψηλός.
 • Βήχας
 • Πονόλαιμος 
 • Μυαλγίες
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αρθραλγίες

Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (COVID19)

Όπως αναφέραμε, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό(COVID19) δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από την κοινή γρίπη. Τα περισσότερα, είναι βέβαιο πως θα σου φανούν γνωστά. Αυτά είναι:

 • Αποφυγή στενής επαφής, με άτομα που έχουν εκδηλώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. 
 • Καλό μαγείρεμα τροφίμων, ειδικά κρεάτων, πουλερικών και αυγών. Φαίνεται πως ο ιός ξεκίνησε από ζώα και έπειτα, πέρασε στον άνθρωπο. Με καλό μαγείρεμα και ε υψηλές θερμοκρασίες, οι ιοί θα εξολοθρευθούν. 
 • Σχολαστικό και επαναλαμβανόμενο πλύσιμο χεριών. Ζεστό νερό και σαπούνι, με επαναλήψεις για περίπου 30’ θα κρατήσουν μακριά τον κορωνοϊό(COVID19). 
 • Κατά το πλύσιμο των χεριών, δώστε ιδιαίτερη προσοχή, στην βάση των δαχτύλων καθώς και στα νύχια. Τις περισσότερες φορές, θεωρούνται κύρια σημεία, για την “διαμονή” ιών και βακτηρίων.
 • Το αντισηπτικό τζελ με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος, θα σου “λύσει τα χέρια” αν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε ΜΜΜ. Σε σημεία που δεν υπάρχουν τουαλέτες, μπορείς να κάνεις επαλήψεις με το αλκοολούχο διάλυμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά την εφαρμογή του τζελ, ΜΗΝ σκουπίσεις τα χέρια σου, με στεγνό μαντηλάκι, καθώς απομακρύνεις όλη την δράση του τζελ.
 • Τα αντισηπτικά πανάκια, είναι χρήσιμα αλλά όχι τόσο για τα χέρια. Αν καθαρίσεις τα χέρια σου με ένα υγρό μαντηλάκι, τότε “μεταφέρεις” τα βακτήρια ή του ιούς πιο πάνω ή πιο κάτω. μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όμως για να απολυμάνεις μερικώς μια επιφάνεια. 
 • Αν παρουσιάζεις συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (με βήχα και φτέρνισμα), προστάτευσε τους άλλους. Αυτό μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους. Είτε με την χρήση χειρουργικής μάσκας, είτε περιορίζοντας τις μετακινήσεις σου. Επέλεξε να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. 
 • Δια-τήρησε την απόσταση των 2 μέτρων! Είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ ότι έχω προβληθεί από τον κορωνοϊό(COVID19);

Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτα. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να παραμείνεις σπίτι σου, ώστε να παρακολουθείς την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Αν στο σπίτι διαμένουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καλό θα ήταν να μετακινηθούν προσωρινά. Αν τα συμπτώματα, παραμένουν για πάνω απο 5 ημέρες, μην επισκεφτείς νοσοκομείο αλλά επικοινωνήσε με τον γιατρό σου και τον ΕΟΔΥ. Δυστυχώς μπορεί κάποιος να νοσεί, ακόμη και αν δεν έχει τα συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, αν έχεις υποψίες ότι μπορεί να έχεις προβληθεί απο τον κορωνοϊό(COVID19) συμβουλέψουν τον ΕΟΔΥ. 

Show 5 Comments

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *