Παραδοσιακός γάμος στην Λήμνο!

Παραδοσιακός γάμος στην Λήμνο!

Παλαιότερα, η προξενήτρα, δημιουργούσε την γνωριμία μεταξύ του άντρα και της γυναίκας. Πλέον όμως αυτό έχει καταργηθεί και όλος ο παραδοσιακός γάμος στην Λήμνο, είναι ξεχωριστός! Το έθιμο, ξεκινάει από τον αρραβώνα κιόλας.

Παραδοσιακός Γάμος στην Λήμνο: Αρραβώνας 

Πρώτα, έως είθισται πάει ο γαμπρός στο πατρικό της νύφης για να την ζητήσει. Εκεί, στην πόρτα του σπιτιού περιμένει τον γαμπρό μια παντρεμένη γυναίκα, με λίγο μέλι. Ο μέλλοντας γαμπρός βουτάει το δάχτυλο στο μέλι, και δημιουργεί έναν σταυρό στο κατώφλι της πόρτας. Τότε η οικογένεια, τον “χτυπά” στην πλάτη, για να μπει στο σπίτι. Ο πατέρας του γαμπρού, σταυρώνει τις βέρες και τις περνάει στο ζευγάρι. Η νύφη κερνάει τους φίλους και συγγενείς γλυκό, από έναν δίσκο και εκείνοι αφήνουν χρήματα στον δίσκο. Παλαιότερα, αφού ανακοίνωνε το ζευγάρι την ημερομηνία, τότε ο πατέρας της νύφης, ανέφερε την προίκα/. Μάλιστα, υπέγραφαν το “προικοσύμφωνο” με την παρουσία του ιερέα. 

Ο Γάμος παλαιότερα

Ο παραδοσιακό γάμος στην Λήμνο, γινόταν κυρίως Κυριακή παλαιότερα. Η προετοιμασία ξεκινούσε από την Δευτέρα, με πλύσιμο και σιδέρωμα της προίκας. Ταυτόχρονα, ζύμωναν ψωμιά τα οποία αποκαλούσαν τσουρέκια, και ήταν τα προσκλητήρια. Περιμένουν 4 ημέρες μετά (την Πέμπτη), έστρωναν το κρεβάτι. Τότε, οι συγγενείς της νύφης είχαν ζυμώσει 3 μεγάλα τσουρέκια, που ονομάζονταν “κλεφτόψωμα”. Ονομάζονταν έτσι, καθώς όσο ζύμωναν το τσουρέκι φίλες της νύφης, “έκλεβαν” λίγο τσουρέκι και το έτρωγαν με μέλι. Το απόγευμα, οι ανύπαντρες φίλες της νύφης, έβαζαν την νύφη να κάτσε σε μια καρέκλα. Από πάνω της πέρναγαν ένα κόκκινο μαντήλι και τοποθετούσαν το ένα τσουρέκι. Δύο από τις ανύπαντρες φίλες, το έκοβαν με τα χέρια και το προσέφεραν στους καλεσμένους με μέλι. Στο στρώσιμο του κρεβατιού οι ανύπαντρες φίλες, το στρώνουν και το ξεστρώνουν 3 φορές, και στο τέλος το γεμίζουν με ρύζι και ροδοπέταλα. 

Ο Γάμος σήμερα

Σήμερα, σώζονται μερικά έθιμα του γάμου στην ΄Λήμνο! Παραμένει το στρώσιμο του κρεβατιού. Οι προετοιμασίες κορυφώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο πριν τον γάμο. Σφάζονται αρνιά και κατσίκια, για να ψηθούν και οι γυναίκες φτιάχνουν γλυκά. Τα γλυκά προφέρονται στην εκκλησία, μετά το μυστήριο. Η νύφη, την ημέρα του γάμου, ντύνεται στο μελλοντικό σπίτι του ζευγαριού και ο γαμπρός στο πατρικό του. Μόλις ετοιμαστεί ο γαμπρός ξεκινάει η διαδρομή προς την εκκλησία. Με ζωντανή ορχήστρα και τους φίλους, φτάνει πάντα πρώτος. Μόλις ολοκληρωθεί ο γάμος, ξεκινάει το γλέντι που διαρκεί ώρες!

Παραδοσιακός Γάμος στην Λήμνο: Ο Αντίγαμος

Μια εβδομάδα μετά το μυστήριο, το ζευγάρι, στο νέο του σπιτικό κάνει τον αντίγαμο. Καλεί τα πεθερικά και τους κουμπάρους, για να τους κάνει το τραπέζι. Με γλέντι και χορό, ολοκληρώνεται ο παραδοσιακός γάμος στην Λήμνο, με τον αντίγαμο.

Διάβασε ακόμη!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *