Ποταμός Άραχθος: Τι πρέπει να γνωρίζεις

ποταμός Άραχθος

Ο ποταμός Άραχθος, βρίσκεται στην Ήπειρο, και σε έκταση είναι ο τρίτος του Νομού. Είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της χώρας με μήκος 135 χλμ. Κατά καιρούς προτιμάται απο λάτρεις των σπορ υγρού στοιχείου, όπως hot dog, rafting & kayak. Με έντονη παρουσία χλωρίδας, θεωρείται απο τα πιο σημαντικά ποτάμια της χώρας. 

Άραχθος: Η πρόσβαση στον ποταμό

Λόγω του μεγάλου μήκους του, μπορείτε να τον θαυμάσετε, από αρκετά σημεία. Για να βρεθείτε στις εκβολές, μπορείτε να επιλέξετε την Άρτα με απόσταση περίπου 320 από τη Θεσσαλονίκη και 350 απο την Αθήνα. Λόγω του ότι ο Άραχθος διασχίζει αρκετά χωριά, μπορείτε να επιλέξετε τα Άγναντα, τα Πράμαντα ή τους Κτιστάδες. Για τις υδάτινες διαδρομές ράφτινγκ, οι περισσότερες δραστηριότητες ξεκινούν από συγκεκριμένα σημεία. 

Η διαδρομή που διανύει ο Αραχθός 

Ο Άραχθος, ξεκινά την πορεία του από την Βόρεια Πίνδο (Μέτσοβο) και η εκβολή του καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο. Συγκεκριμένα ο Άραχθος ξεκινάει από το Μαυροβούνι και “περνά” πολλά χωριά. Στη διαδρομή διασταυρώνεται με αρκετά φαράγγια και καταρράκτες, και περνά κάτω από πετρόχτιστα γεφύρια. Ακόμη συναντά άλλα μικρότερα ποτάμια, και δημιουργεί παραποτάμους. Ένας από αυτούς, είναι ο Διπόταμος. Αμέσως μετά τον Διπόταμο, η επίσημη ονομασία που του έχει δοθεί είναι Άραχθος. Από εκεί και έπειτα ξεκινάει η πανέμορφη διαδρομή του στα Τζουμέρκα. Μόλις “δεχθεί” τις εκβολές ακόμα δύο ποταμών, του Καλαρρύτικου και του Σαραντάπορου, καταλήγει στην πεδιάδα της Άρτας για να εκβάλλει στον Αμβρακικό.

Λίγη ιστορία για τον Άραχθο

Απο τις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελούσε σύνορο μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών.Ο Στράβων αναφέρει τον Άραχθο ως Άρατθον. Σε επιγραφή που βρέθηκε στην Κέρκυρα φέρεται ως Άραχθος. Οι ηπειρώτες τον αποκαλούσαν ποταμό της Άρτας, λόγω του οτι διερχεται κάτω από το θρυλικό Γεφύρι της. Ακόμη πιο πριν ο ποταμός λεγόταν Ίναχος απο τον βασιλέα Άργους, Ίναχο. 

Ο Άραχθος, σε χλωρίδα και πανίδα

Ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της φύσης, όπως είναι ο ποταμός Άραχθος, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την χλωρίδα και την πανίδα. Ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας, περιλαμβάνει σκλήθρα, σφενδάμια και λεύκες. Κυρίως στις εκβολές του ποταμού συναντάμε πλατάνια, έλη και χορτολίβαδα. Στην πανίδα, θα συναντήσουμε από γεράκια, αετούς και νεροκότσυφες εως και την σπάνια οικογένεια των Φοινικόπτερων. Στο εσωτερικό μέρος και στις εκβολές του Αράχθου θα συναντήσουμε, σαρδέλες, σαλιγκάρια, και αμιόψαρα. 

Διάβασε ακόμη!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *