Το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο

Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο

Ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς στον Πόρο, είναι το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το ιδιαίτερο μοναστήρι έπαιξε σημαντικότατο ρόλο το 1821, με μεγάλη βοήθεια. Από το πάρκινγκ κιόλας της μονής, θα θαυμάσεις την δόμηση, καθώς και την ήρεμή που προσφέρει. Σήμερα φιλοξενεί 17 μοναχούς και ηγούμενος είναι ο π. Λουκάς Ζήσιμος. 

Που βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής;

Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την περιοχή Ασκέλι, και 4 χλμ. από το κέντρο του νησιού. Το ιστορικό μοναστήρι στον Πόρο, έχει χτιστεί πάνω σε μια μοναδική πλαγιά γεμάτη πράσινο. Η θεά από το μοναστήρι, φέρνει τον Πόρο, στο πιάτο.

Ιστορία του μοναστηριού

Ο Μητροπολίτης Αθηνών Ιάκωβο Β΄ ίδρυσε το 1720 την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου πηγής στον Πόρο. Θεωρείται πως, ήπιε νερό από την πηγή (που υπάρχει εως και σήμερα) και θεραπεύτηκε από την χρόνια λιθίαση που έπασχε. Το ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στον Πόρο συνέβαλε, οικονομικά και πνευματικά κατά την επανάσταση του 1821. Στον χώρο της μονής οι αγωνιστές μαζεύονταν για να οργανώσουν τα επόμενα σχέδια τους. Στο προαύλιο του μοναστηριού, είναι θαμμένοι σημαντικοί αγωνιστές της εποχής (Μπουντούρης, Τομπάζης κ.α). Λίγα χρόνια μετά, το 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας δημιουργεί το πρώτο ορφανοτροφείο, για τα ορφανά των πολεμιστών. Δύο χρόνια μετά ιδρύεται η εκκλησιαστική σχολή, ανατολικά της μονής με 17 σπουδαστές. 

Η αρχιτεκτονική της Ζωοδόχου πηγής στον Πόρο

Η αρχιτεκτονική της Ζωοδόχου πηγής στον Πόρο είναι δρομική βασιλική μετά οκταγωνικού τρούλου. Αποτελείται από καμπαναριό σε σχήμα πύργου και εφάπτεται στο Ναό. Κάτω από τον πρόναό βρίσκονται οι τάφοι των πολεμιστών του 1821.Το  ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο, κοσμείται με τέμπλο τεχνοτροπίας, έργο του 17ου αι. Το τέμπλο έχει 5 μέτρα ύψος, είναι σκαλιστό από ξύλο φλαμουριάς και επιχρυσωμένο. Εσωτερικά δεν υπάρχουν οι τοιχογραφίες που θα περιμέναμε, αλλά δεκάδες πολύτιμες εικόνες. Μια από αυτές είναι και η εικόνα της μονής, η οποία φαίνεται να δημιουργήθηκε από τον Ιταλό Τσέκολι, το 1850. 

Show 1 Comment

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *