Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Νάξο

μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Νάξο

Μόλις βρεθείς στην Νάξο, και ξεκινήσεις τις περιηγήσεις στο νησί, λίγος χρόνος θα σου μείνει ανεκμετάλλευτος. Η Νάξος όπως και όλες οι Κυκλάδες, διαθέτει αρκετούς ναούς και μικρά μοναστήρια που παραμένουν επισκέψιμα. Ένα από αυτά είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Που βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Νάξο;

Το μοναστήρι βρίσκεται ακριβώς πάνω από την γνωστή παραλία Γρόττα. Η συνολική απόσταση από την χώρα του νησιού είναι μόλις 2 χιλιόμετρα. Εκεί μπορείς να φτάσεις εύκολα με Ι.Χ, ταξί, λεωφορείο ή ακόμη και με τα πόδια. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού.

Η ιστορία του μοναστηριού

Δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί αρκετά χειρόγραφα που να αποδεικνύουν πως έφτασε στην σημερινή σύσταση. Σύμφωνα όμως με ερευνητές, φαίνεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου να κατασκευάστηκε το 1270 και να ιδρύθηκε επίσημα το 1600 αποτελούμενο από γυναίκες μοναχούς.  

Το μοναστήρι 

Το αρχιτεκτονικό στυλ, φαίνεται να είναι φρουριακής μορφής. Λαμβάνοντας υπόψη και την θέση που βρίσκεται, φαίνεται να χτίστηκε ώστε να ελέγχονται οι πειρατικές επιδρομές. Εσωτερικά θα συναντήσεις την εικόνα του Αγίου Ιωάννη, από το 1818 μαζί με προσωπικά αντικείμενα του αγίου. Το ξύλινο τέμπλο, μαζί με τις αγιογραφίες των περασμένων αιώνων, παραμένουν “αντικείμενα αξίας” του ναού. Μάλιστα, για πολλά χρόνια παλαιότερα, στο μοναστήρι βρισκόταν και η βιβλιοθήκη του νησιού που αργότερα μεταφέρθηκε. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Νάξο γιορτάζει στις 13 Νοεμβρίου κάθε έτους. 

Διάβασε ακόμη!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *